Czym jest Kolagen Morski?

Kolagen to białko, które stanowi nawet 30-krotność masy białek w organizmie. Wchodzi w skład skóry, kości i chrząstek chroniąc te struktury przed rozdarciem, uszkodzeniem i zniszczeniem. Sam w sobie jest białkiem elastycznym, sprężystym i odpornym na czynniki zewnętrzne. Z tego powodu ma ogromny wpływ na kondycję skóry i wygląd człowieka. Sprawia, że największy organ cieszy się jędrnością, gładkością, elastycznością i nawilżeniem. Natomiast braki kolagenu są łatwe do zauważenia, gdyż prowadzą do powstawania zmarszczek, bólów w stawach i kruchości kości.

Działanie kolagenu w organizmie

Do niedawna kolagen był głównie kojarzony ze zdrowymi stawami. I słusznie, bo jego znaczenie dla tych struktur jest ogromne. Kolagen nawilża stawy, dlatego opóźnia ich proces degeneracyjny. Natomiast niedobory sprawiają, że ilość żelu w torebce stawowej jest zbyt mała, przez co stawy „ocierają się” o siebie i powodują ból podczas ruchu. Kolagen ma wpływ również na gibkość, ponieważ sprawia, że ścięgna i więzadła są bardziej elastyczne i rozciągliwe.

Ale to jeszcze nie wszystko. Kolagen ma również wpływ na:
– układ krwionośny,
– układ trawienny,
– metabolizm,
– wygląd skóry, włosów i paznokci.

A czym w takim razie jest Kolagen Morski – Kolagen Rybi?

Kolagen morski to naturalny kolagen z ryb, np. dorsza, tuńczyka. Jest to klarowna, przezroczysta ciecz pozyskiwana głównie z rybich skór. To co odróżnia kolagen morski od pozostałych odzwierzęcych kolagenów, to jego wysoka zawartość składników niezbędnych do naturalnej syntezy kolagenu w tkance łącznej skóry. Ponadto kolagen rybi jest najbardziej zbliżony strukturą i pH do kolagenu ludzkiego, dlatego zapewnia wysoką przyswajalność.

Oczywiście każdy kolagen, to kolagen. Ma podobny skład i właściwości. Natomiast jeśli chodzi o przyswajalność znacznie się różnią. Kolagen pozyskiwany ze skór bydlęcych i świńskich ma gęstsze włókna kolagenu, co sprawia, że mają niższą rozpuszczalność w porównaniu z kolagenem rybim.

Należy również dodać, że ze względu na wysoką zawartość kolagenu w rybach (ponieważ pozyskuje się go ze skóry, kości, ogona, głowy ryby) jest składnikiem stosunkowo wydajnym i ekonomicznym w produkcji.

Czy to etyczne?

Miłośnicy zwierząt doceniają kolagen rybi ze względu na jego działanie, ale nie tylko. Sposób pozyskiwania tego kolagenu jest etyczny, ponieważ wytwarzany jest z takich części ryb, które w przemyśle są uznawane za odpady. Dlatego żadne zwierzęta morskie nie są specjalnie zabijane w celu pozyskania kolagenu.

Działanie i fenomen Kolagenu Morskiego

To, co przyniosło sławę Kolagenowi Morskiemu, to jego wysoka przyswajalność. Kolagen rybi jest najbardziej zbliżony strukturalnie do kolagenu ludzkiego. Kolagen musi się przedostać do krwiobiegu, żeby mógł być przetransportowany do struktur, w których działa. Morski Kolagen ma mniejsze cząsteczki od innych odzwierzęcych kolagenów, dlatego znacznie szybciej przedostaje się do krwiobiegu. Co więcej, trafia go tam dwukrotnie więcej, w porównaniu z pozostałymi kolagenami.

Jak stosować Kolagen Morski?

Na rynku znajdziemy wiele preparatów z Kolagenem Morskim, tych do stosowania zewnętrznego i wewnętrznego. Dziś skupimy się na skuteczności tego drugiego, ponieważ jest ona zdecydowanie większa. Potwierdzają to badania z wykorzystaniem najnowocześniejszych technik laboratoryjnych. Suplementów z kolagenem morskim jest wiele od tabletek, przez napoje, po proszki do mieszania z wodą. Warto jednak sięgnąć po w pełni naturalne rozwiązanie w postaci sproszkowanego ekstraktu kolagenowego z rybich skór. My zalecamy formę Kolagenu Morskiego w proszku o jego zaletach przeczytasz w dalszej części artykułu. Przeprowadzono wiele badań nad skutecznością Kolagenu Morskiego.

Właściwości Kolagenu Morskiego

Wysoka rozpuszczalność – pozwala na zastosowanie bardzo łagodnych procesów przetwórczych, dzięki czemu białko nie jest rozkładane podczas produkcji odżywki w takim stopniu jak białka kolagenu bydlęcego i wieprzowego.

Bezpieczeństwo – Popularność kolagenu rybiego wzrosła również ze względu na fakt, że stosowanie kolagenu wołowego może narazić osobę na ryzyko choroby Creutzfelda-Jacoba („choroba szalonych krów”). Dzieje się tak, ponieważ białko kolagenu bydlęcego może zawierać tak zwane priony – cząsteczki powodujące choroby. Wykorzystanie rybiej skóry do produkcji kolagenu na dużą skalę eliminuje problem narażenia na choroby.

Brak Alergii – Kolagen rybi może być tak oczyszczony podczas produkcji, że jego właściwości alergizujące są bliskie zeru, w przeciwieństwie do innych kolagenów natywnych. To sprawia, że suplementy kolagenowe z ryb morskich stają się coraz bardziej popularne.

Najlepsza forma uzupełniania Kolagenu Morskiego

Kolagen w proszku od dawna cieszy się największą popularnością wśród artystów, sportowców i wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. Często łączy się go z wieloma napojami i koktajlami, ponieważ nie ma zapachu ani smaku. Można go również rozrobić w wodzie. Jest szybki w przygotowaniu, łatwy i przyjemny w stosowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *