Kilka słów o Dzikiej Róży

Dzika róża to rodzaj ciernistego krzewu należącego do rodziny róż, ludowa nazwa to Psia Róża lub Szypszyna. Posiada złożone liście i czerwone owoce w kształcie gruszki.

Ekstrakty roślinne z Dzikiej Róży można znaleźć w kosmetykach, lekach i suplementach diety i naturalnych wyciągach, ze względu na wiele ważnych dla zdrowia substancji.

Korzyści płynące ze spożywania Dzikiej Róży

Dzika róża to istna bomba witaminowa, prócz bardzo wysokiej zawartości witaminy C, zawiera również witaminy: A, B1, B2, E, K, P, kwas organiczny, flawonoidy, kwas foliowy, taninę, pektyny i sole mineralne. Jednak powszechnie stosuje się owoce tej rośliny by uzupełnić niedobory witaminy C w organizmie. Ciało ludzkie nie jest w stanie magazynować witaminy C. Znaczy to, że nadmiar witaminy C jest wydalany z organizmu wraz z moczem. Co oznacza, że trzeba ją stale dostarczać w żywności i w formie uzupełniającej – w formie naturalnych wyciągów.

Owoce dzikiej róży mają działanie przeciwzapalne, przeciwszkorbutowe i zapobiegają skurczom mięśni. Od dawna napary z owoców i liści tej rośliny są stosowane do wzmocnienia organizmu. A nalewki poprawiają metabolizm i stanowią pomoc przy leczeniu chorób układu trawiennego. Owoce Dzikiej Róży stosuje się też przy leczenie nerek i wątroby.

Światowa popularność Dzikiej Róży

Dzikie róże i inne odmiany z grupy Rosaceae były używane od czasów starożytnych. Roślina ta jest również ceniona za swój smak. Szacuje się, że pojawił się w Europie około 800 rpne.

Dzika Róża była stosowana już od czasów starożytnych w Rzymie po ukąszeniu psów chorych na wściekliznę. Być może dlatego ludowa nazwa to Psia Róża. A podczas II Wojny Światowej była głównym źródłem witaminy C w Wielkiej Brytanii, zarówno dla żołnierzy, jak i dla ludności cywilnej. Wykorzystuje się ją również w tradycyjnych potrawach, np. w Skandynawii jest składnikiem zupy, a u naszych sąsiadów Czechów i Słowaków znajdziemy ją w sosach mięsnych.

Dzisiaj krzewy dzikich róż porastają całą Europę i Azję Mniejszą. Znajdziemy je w pobliżach pól, na skalistych wzgórzach i obrzeżach lasów. Coraz częściej spotyka się je w ogrodach i parkach jako krzewy ozdobne.

Szlachetna Historia Dzikiej Róży

Dzika Róża była doceniana już w starożytności i pojawiała się jako symbol w kulturze, religii i literaturze. W Egipcie była atrybutem Izydy – bogini płodności, a w Grecji – symbolem Afrodyty – bogini piękna. Grecy wierzyli, że Dzika Róża i Afrodyta powstały z tej samej morskiej piany, starożytni Rzymianie tak bardzo cenili właściwości dzikich róż, że obchodzili nawet święto – święto Rozalii.

Głownie korzystano z jej olejków eterycznych, które służyły do kąpieli, produkcji przetworów, leków, a nawet posługiwano się nimi jako afrodyzjakiem. Po dziś dzień ta roślina jest wykorzystywana i ceniona w medycynie i kosmetyce ze względu na swoje walory smakowe, zdrowotne i upiększające.

Naturalna Witamina C

Nie od dziś wiadomo, że witamina C wzmacnia odporność, a więc wspomaga nasz organizm w walce z chorobami. Ale oprócz tego bierze udział w oddychaniu komórkowym poprzez aktywację wielu enzymów. Jest niezbędna w procesach metabolicznych. Może wspomagać leczenie chorób wywołanych wirusem Ebola, polio, ptasią grypą, szkorbutem, reumatyzmem, zapaleniem nerek i wieloma innymi mniej groźnymi chorobami jak przeziębienie czy grypa. Dzisiaj witamina C kojarzona jest głównie z odpornością i przeziębieniami, ale ma znacznie większe i szersze znaczenie dla całego organizmu, o czym należy pamiętać.

Bogactwo Owoców Dzikiej Róży

Zazwyczaj błędnie utożsamiamy owoce cytrusowe, a zwłaszcza cytrynę z witaminą C. To nie tak, że jej tam nie ma, ale jest jej zdecydowanie mniej niż w Owocach Dzikiej Róży, które zawierają ogromną ilość witaminy C (nawet 30- 40 razy więcej niż owoce cytrusowe). Ponadto dostarczają również witaminy z grupy B, witaminy A, E i K. Nie brakuje w nich soli mineralnych, takich jak wapń, potas, magnez, krzem i żelazo. Zawierają również duże ilości karotenoidów (np. likopen, luteina) oraz polifenoli (np.: garbniki, antocyjany i flawonoidy). Owoce dzikiej róży dostarczają również cukry, pektyny, olejki eteryczne, kwasy organiczne i kwas foliowy.

Nie tylko owoce służą zdrowiu

Owoce Dzikiej róży to nie jedyny cenny ze zdrowotnego punktu widzenia element dzikiej róży. Jej liście i kwiaty zawierają flawonoidy, które mają silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki nim można również ograniczyć wzrost melanocytów, czyli komórek czerniaka. Ponadto z nasion dzikiej róży tłoczony jest olejek zawierający duże ilości witaminy A, kwasów tłuszczowych omega3 i omega6.

Jak wygląda Krzew Dzikiej Róży?

Dzikie Róże mogą dorastać do 3 metrów wysokości. Na łukowatych pędach są liście i grube kolce. Same liście są jajowate, a owoce kuliste lub osiowe, około 3 cm długości i 1,5 średnicy. Owoce róży są twarde, błyszczące i pomarszczone, koloru pomarańczowego lub czerwono-pomarańczowego. Kwiaty Dzikiej Róży mogą być białe lub różowe, intensywnie pachną i mają pięć płatków.

Ciąża i karmienie piersią

Brakuje wiarygodnych informacji na temat bezpieczeństwa przyjmowania dzikiej róży jako leku w okresie ciąży lub karmienia piersią. Unikaj używania większej ilości niż znajduje się w jedzeniu. Nie ma również wystarczających wiarygodnych informacji na temat bezpieczeństwa stosowania dzikiej róży na skórę podczas ciąży lub karmienia piersią. Dlatego taką kurację zawsze warto skonsultować ze swoim lekarzem prowadzącym.

Warto polegać na sprawdzonych metodach, kiedy chodzi o zdrowie. Nieprzetworzone produkty naturalne są najlepszym źródłem witamin i minerałów. Dlatego należy szukać tylko naturalnych wyciągów, np. z Dzikiej Róży, o prostym składzie i wysokiej zawartości witaminy C. Nie trzeba wcale sięgać po egzotyczne owoce i warzywa, żeby sprostać zapotrzebowaniu organizmu na cenne składniki odżywcze. Dzika Róża to prawdziwa bomba witaminowa. Warto włączyć ją na stałe do swojej diety lub wspomagać się naturalnym wyciągiem Witaminy C z Dzikiej Róży.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *