Kolagen Morski w diecie Dziecka
Prawdą jest, że młody organizm sam wytwarza kolagen, więc najczęściej sięgamy po niego, kiedy pojawiają się zmarszczki na twarzy, problemy stawowe, wypadanie włosów, czy kruchość paznokci. Ale dzieci rozwijają się bardzo dynamicznie, rosną każdego dnia, więc żeby organizm mógł nadążyć i być wydajny, warto go wspomóc. Nawet jeśli zdrowe żywienie nie jest nam obce i staramy się by posiłki były pełnowartościowe i bogate w składniki odżywcze, to często trudno jest nam wprowadzić do diety produkty bogate w kolagen.

Najczęściej mówi się o tym, że suplementacje kolagenem powinno się zacząć po 25 roku życia. Czyli wtedy, kiedy organizm przestaje wytwarzać kolagen samodzielnie. Jednak tak naprawdę idealnym momentem do rozpoczęcia przyjmowania kolagenu w formie naturalnego sproszkowanego ekstraktu jest intensywny okres rozwoju dziecka. Kolagen jest białkiem będącym budulcem tkanki łącznej – odpowiedzialnym za stan skóry, mięśni i kości. Kiedy dzieci rosną warto wesprzeć ich układ szkieletowo-mięśniowy, aby rozwijały się zdrowo, a ich koście i stawy były zdrowe, mocne i odporne na uszkodzenia.

Dzieci to wyjątkowo ruchliwa i energetyczna grupa wiekowa. Podczas gier i zabaw, dodatkowych zajęć sportowych, a nawet lekcji W-F-u stale stymulują swój układ mięśniowo-szkielotowy. Sprzyja to ich rozwojowi, ale jednocześnie naraża na pewnie uszkodzenia jak złamania, skręcenia, przeciążenia mięśni i inne urazy. Kolagen pomaga w regeneracji organizmu po wysiłku, a także przyspiesza gojenie ran, wzmacnia i nawilża stawy. Są to kluczowe elementy, o które warto zadbać w trosce o dobro swojego dziecka.

Po co Dzieciom Kolagen?

Prawdą jest, że młody organizm sam wytwarza kolagen, więc najczęściej sięgamy po niego, kiedy pojawiają się zmarszczki na twarzy, problemy stawowe, wypadanie włosów, czy kruchość paznokci. Ale dzieci rozwijają się bardzo dynamicznie, rosną każdego dnia, więc żeby organizm mógł nadążyć i być wydajny, warto go wspomóc. Nawet jeśli zdrowe żywienie nie jest nam obce i staramy się by posiłki były pełnowartościowe i bogate w składniki odżywcze, to często trudno jest nam wprowadzić do diety produkty bogate w kolagen. Zwłaszcza do diety malucha, o czym dowiesz się w dalszej części artykułu.

Kiedy stosujemy produkty kolagenowe, to tak naprawdę dbamy o całe ciało, nie tylko o prawidłowy wzrost i rozwój układu szkieletowego, ale również o zdrowie narządów wewnętrznych i ich wydolność. Dlatego warto sięgać po tylko naturalne ekstrakty kolagenowe najwyższej jakości, aby dziecko mogło rosnąć i rozwijać się od najmłodszych lat.

Właściwości Kolagenu

Włókna kolagenowe to rusztowanie dla narządów wewnętrznych. Gdzie go znajdziemy w naszym ciele?

Kolagen jest jednym z budulców:
- kości,
- ścięgien,
- skóry i wytworów skóry: włosów, paznokci,
- żył,
- tętnic,
- rogówek oczu,
- płuc,
- serca,
- wątroby,
- nerek.

Nasze ciało alarmuje o obniżonym poziomie kolagenu na różne sposoby, niektóre sygnały łatwo przeoczyć, inne są na tyle dokuczliwe, że nie sposób ich nie zauważyć. Skóra traci elastyczność i jędrność, staje się wiotka i obwisła. Pojawiają się rozstępy, cellulit i żylaki. Zaczynają pojawiać się problemy ze wzrokiem. Zmniejsza się zdolność do walki z chorobami, w tym z rakiem. Proces gojenia trwa dłużej. Zaburzony jest stan mięśni, kości i stawów.

Istnieje wiele innych konsekwencji niedoboru kolagenu, które wpływają na niemal każdą funkcję organizmu. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że jego obecność jest niezbędna dla naszego zdrowia i długowieczności.

Jaki Kolagen wybrać?

Teraz na rynku jest ogromny wybór suplementów kolagenowych od tabletek, przez płyny po proszki do rozpuszczania w wodzie. Forma, która wydaje się najłatwiejsza do „przemycenia” dzieciom to proszek, który bez problemu można dodać do napoju, smoothie, czy koktajlu. Bez obawy przed zniechęceniem dziecka do przyjmowania naturalnego Kolagenu. Kolagen Morski to najlepszy rodzaj kolagenu dla organizmu człowieka, który korzystnie wpływa na skórę, stawy i kości. Tutaj dowiesz się więcej na ten temat.

A może zamiast Suplementu zbilansowana Dieta?

Czy wiesz w jakich produktach jest najwięcej kolagenu? W tych, za którymi dzieci zazwyczaj nie przepadają i zostawiają nietknięte na talerzu. Mówimy tutaj o golonce, kurzych łapkach, salcesonie, podrobach, żelatynie wieprzowej, galaretkach mięsnych lub rybnych, płetwach rekina. A żeby pobudzić produkcję kolagenu, należy te produkty spożywać regularnie, nawet kilka razy w tygodniu. Chyba nie brzmi to jak menu dla dzieci, które zostanie przyjęte przez nie ze szczególnym entuzjazmem. Dlatego dużo łatwiej i przyjemniej dla dziecka będzie podać mu kolagen w proszku, np. w postaci owocowego smoothie, lub ulubionego koktajlu. Jest to zdecydowanie bardziej przyjazna forma dla dzieci, ale również dorośli chętniej sięgają po takie rozwiązanie.

Prawdą jest, że organizm dziecka, podobnie jak osoby dorosłej, sam wytwarza kolagen. Jednak w okresie wzrostu i rozwoju naszych pociech, dodatek tego ważnego składnika, który pomaga w prawidłowym wzroście wszystkich narządów – zwłaszcza ścięgien, mięśni i układu kostnego – jest bardzo ważnym krokiem do lepszego rozwoju naszego dziecka.