Wpływ Witaminy C

na działanie Kolagenu

Witamina C z Ekstraktu z Dzikiej Róży

Czy wiesz, że Homo sapiens odziedziczył poważną wadę genetyczną od naczelnych? Linus Pauling, amerykański fizyk i chemik, odkrył, że ludzie mają uszkodzony gen odpowiedzialny za przekształcanie cukru we krwi w kwas askorbinowy.

Układ odpornościowy jest nie tylko wzmacniany przez owoce dzikiej róży, ale także odbudowuje się w przypadku osłabienia. W okresach zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C, takich jak przeziębienie lub skutki koronawirusa, przy wzmożonym stresie lub w czasie ciąży, szczególnie wskazane jest spożywanie wysoko oczyszczonego ekstraktu z dzikiej róży.

Dzięki dzikiej róży jako suplementowi diety objawy zwykle spowodowane osłabieniem układu odpornościowego mogą ulec poprawie lub całkowicie zniknąć. Objawy obronne to np. ciągłe zmęczenie w ciągu dnia, zmęczenie na wiosnę, bladość skóry czy częste przeziębienia

Właściwości prozdrowotne Witaminy C

Witamina C słynie głównie ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Jest jednym z najważniejszych antyoksydantów dostarczanych przez żywność. Witamina C neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, pomagając w ochronie komórek przed tzw. stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny jest wynikiem braku równowagi między niszczącym działaniem wolnych rodników a naturalnymi mechanizmami antyoksydacyjnymi organizmu. Wolne rodniki mogą wówczas uszkadzać wszystkie struktury komórkowe, prowadząc do dysfunkcji organizmu.

Następujące czynniki przyczyniają się do stresu oksydacyjnego:

  • stres – zanieczyszczenie środowiska
  • palenie tytotniu i picie alkoholu
  • nadmierna ekspozycja na światło słoneczne
  • stosowanie niektórych leków
  • produkty przetworzone, smażone lub wędzone w diecie

Dziś każdy z nas narażony jest na wzmożone działanie wolnych rodników, co w dłuższej perspektywie może prowadzić do powstania przewlekłego stanu zapalnego, zwiększonej peroksydacji lipidów (co jest przyczyną np. miażdżycy), prowadzącej do powstawania wielu częstych mutacji DNA lub inaktywacji wielu enzymów.

Witamina C a Kolagen

Na niemal każdym etapie produkcji kolagenu, od pojedynczego aminokwasu do powstania całego łańcucha białkowego,

witamina C jest specyficznym katalizatorem. Należy zauważyć, że witamina C jest również jednym z największych wymiataczy wolnych rodników.

Kiedy myślisz o fenomenie dzikiej róży, powinieneś przyjrzeć się jego składowi. Jego główna siła tkwi we wspomnianej już witaminie C. Owoce tej rośliny są w nią szczególnie bogate – witaminy C jest od 30 do 40 razy więcej niż w owocach cytrusowych!

W połączeniu z innymi składnikami typowymi dla dzikich róż tworzą prawdziwą bombę zdrowia, która wzmacnia wytrzymałość i zwalcza stany zapalne. W rezultacie dzika róża jest naturalnym środkiem wzmacniającym zdrowie, stosowanym w dolegliwościach i schorzeniach, od chorób serca i wątroby po nadciśnienie.