Często, kiedy myślimy o Witaminie C pierwsze skojarzenie jakie nam się nasuwa to owoce cytrusowe, papryka, pietruszka. Ale czy wiesz, że Owoce Dzikiej Róży mają zdecydowanie więcej witaminy C? Aż 2000 – 3500 mg w 100 g owoców, więc cytryna mająca tylko 50mg w 100 g owoców, przy Dzikiej Róży wypada raczej blado. Rozbieżność w ilości Witaminy C w Owocach Dzikiej Róży wynika z różnic w uprawie, czy regionu pochodzenia.
Dlaczego suplementacja Witaminy C jest konieczna?
Ludzki organizm, w przeciwieństwie do innych ssaków, nie jest w stanie sam wytwarzać witaminy C, ani nawet jej magazynować. Natomiast jest nam ona potrzebna przez całe życie by przezwyciężać choroby i zapobiegać im. Kwas l-askorbinowy występuje naturalnie w naszym pożywieniu, dlatego możemy dostarczać witaminę C z zewnątrz – w posiłkach. Analizując dietę przeciętnego Europejczyka, w diecie jest dostarczane ok. 30 mg dziennie witaminy C. Niestety jest to za mała dawka, by wystarczyła na wszystkie procesy metaboliczne, w których uczestniczy kwas l-askorbinowy. Ciało ludzkie potrzebuje ok. 500-2000 mg witaminy C tylko do celów profilaktycznych. Natomiast pod wpływem stresu lub podczas choroby zapotrzebowanie wzrasta do nawet kilku tysięcy miligramów! Jeśli Witamina C nie jest odpowiednio uzupełniana może to doprowadzić do poważnych zniszczeń w organizmie i stworzyć idealne podłoże do rozwoju chorób.
Jak spożywać Dziką Różę?
Jedzenie 3 owoców róży dziennie zapewnia organizmowi odpowiednią dawkę witaminy C. Można je jednak stosować na różne sposoby. Miłośnicy alkoholu i wina będą zbierać róże podczas pierwszych przymrozków. Natomiast do produkcji dżemu i innych przetworów dzikie róże muszą być zbierane od czerwca do sierpnia. Dzika róża jest popularnym składnikiem w medycynie ludowej. Znajduje się również w naturalnych wyciągach w wygodnej formie, np.: Witaminie C z Dzikiej Róży.
Przeciwskazania do stosowania Owoców z Dzikiej Róży
Chociaż dzika róża ma wiele do zaoferowania dla zdrowia, nadal istnieją pewne przeciwwskazania do jej stosowania. Osoby po zawale serca powinny zachować ostrożność, ponieważ składnik rugozyna E może przyczynić się do powstawania zakrzepów krwi i kolejnego zawału serca. Podobnym przeciwwskazaniem do spożywania owoców dzikiej róży jest zakrzepica żył głębokich i zator płucny. Natomiast nie ma tutaj przeciwskazań do stosowania Witaminy C z Dzikiej Róży. Ale każdą suplementację należy skonsultować ze swoim lekarzem prowadzącym.
Osoby z zaburzeniami wchłaniania żelaza również powinny zachować ostrożność, ponieważ wysoki poziom witaminy C zwiększa wchłanianie tego składnika odżywczego. Dlatego zawsze polecamy konsultację ze swoim lekarzem.